BRC

 

PREDNOSTI IMPLEMENTACIJE:
– smanjenje audita kupaca
– povećanje povjerenja potrošača u sigurnost i kvalitetu proizvoda
– povećanje konkurentnosti na globalnom tržištu s posebnim naglaskom na Veliku Britaniju
– povećanje transparentnosti i sljedivosti u cijelom prehrambenom lancu
– usklađenost sa zakonskom regulativom
Britanski trgovci udružili su se u posebno tijelo British Retail Consortium (BRC) 1998. godine kako bi pomogli svojim trgovcima usklađivanje sa zakonskom regulativom u osiguravanju sigurnosti i kvalitete svojih proizvoda, s posebnim fokusom na trgovačke robne marke kako bi se što više zaštitili potrošači.
U vrlo kratkom vremenu, norma prelazi granice Velike Britanije i postaje jedna od najcjenjenijih normi kako u EU tako i u svijetu. Smatra se da tvrtka koja ima implementiranu BRC normu, ujedno i mjerilo za najbolju praksu u prehrambenoj industriji.
Upravo zbog cijenjenosti ove norme, većina britanskih, a sve više i europskih trgovaca žele poslovati isključivo s dobavljačima koji su dobili BRC certifikat.
Sve češći su zahtjevi za robnim markama u trgovačkim lancima te je cilj ove norme osigurati dobavljače koji mogu proizvesti sigurnu hranu te povećati odgovornosti proizvođača i distributera u pogledu ispunjavanja njihovih obveza vezanih za sigurnost hrane. BRC sustav je dio Globalnih Standarda koji pomaže da se osigura kvaliteta, sigurnost i zakonske obveze kako bi se ispunili sve zahtjevniji zahtjevi kupaca.